top of page

Aktuální trendy v bydlení: Mobilní domy



Na stavebním veletrhu v Brně se prezentovaly společnosti nabízející mobilní domky a domy na kolech, které lákají čím dál více zájemců svou filozofií: "Stačí vlastní či pronajatý pozemek a o ostatní se už postaráme." Tento trend, který umožňuje zájemcům jednoduchý výběr a rychlé usazení na pozemku, však může narazit na administrativní a estetické překážky.


Jeden z návštěvníků veletrhu s velkou zahradou nedaleko Brna, sdílel své plány na umístění mobilního domu na svém pozemku, aby zde mohl trávit víkendy. Přestože tvrdí, že je v právu, protože se nejedná o pevnou stavbu, setkává se s odporem místní radnice, která se obává narušení estetiky obce. Tento případ ilustruje běžné výzvy, s nimiž se mohou potýkat majitelé mobilních domů.


Zároveň nový stavební zákon, který zvyšuje maximální výměru drobných staveb z 25 m2 na 40 m2, podporuje zájem o toto inovativní bydlení. To dělá z modulových domků jednu z nejsnadnějších cest k bydlení.


Ceny těchto domů však mohou být velmi rozdílné. Na veletrzích v Brně bylo možné vidět vybavené domky od velikosti 21 m2 za téměř 1,5 milionu korun až po větší a levnější dřevěné domy za 1,25 milionu korun včetně DPH.


Takovéto malé bydlení je stále “v plenkách” a je neustále co zlepšovat. Hlavně v oblastech výběru materiálu a zateplovacích technik. Ale i tak se jedná už nyní o velmi zajímavé možnosti, jak získat super bydlení v poměru cena / výkon.

bottom of page