top of page

Příliš drahé byty mění optiku developerů, novým cílem se stávají nájemní domy

Nedostatek bytů v Praze je problémem trvajícím několik let. Letošní “korona krize” na chvíli snížila počet chybějících nájemních bytů, tyto byty se ovšem časem vrátí do původního pole působnosti (Airbnb) a situace se vrátí do výchozího stavu. Na toto téma se snaží najít řešení velcí developeři. Nové byty na prodej začínají být v Praze mimo finanční možnosti střední třídy, a tak i developeři musí přijít s novým produktem. 

Nájemní činžáky by se měly stát dalším zaměřením developerských firem v Praze. Do budoucna by měly tvořit až 50 % jejich staveb. Stavba bytů na pronájem a na prodej je dost odlišná, každá ze staveb musí splňovat jiná kritéria. U nájemních domů se myslí na místo pro správce nemovitosti, společné prostory pro schůze nájemníků a podobné věci. U nájemních domů se také používají stejné materiály a vybavení, což by mohlo do budoucna pomoci developerům zlevnit výstavbu takových domů a usnadnit správcům jejich údržbu. Do stavby takových domů se budou více zapojovat i například banky nebo investiční fondy. První takové projekty by měly vzniknout v Havířově od firmy Heimstaden Czech pro horníky z OKD. S nájemními domy počítá v Praze Sekyra Group nebo Finep. 


Pokles cen bytů to ovšem nezaručí, ty se budou stále odvíjet od poměru poptávky a nabídky, kvality stavby, dostupných služeb a hlavně lokality stavby. S ohledem na současnou situaci v Praze a na to, kolik bytů stále chybí, se spíše počítá s růstem cen.

bottom of page