top of page

Bez realitky = bez starostí ... co myslíte?

Aktualizováno: 21. 4. 2020

Poslední dobou se nám tady rozmáhá takový "nešvar". Na realitním trhu působí velké množství společností a jednotlivců, kteří mají jako prioritu úplně něco jiného než spokojenost klienta. Vzhledem k tomu, že se běžný člověk setká s prodejem nebo nákupem nemovitosti jednou, maximálně dvakrát za svůj život, není lehké pojmout všechny legislativní povinnosti. A toho právě někteří nepoctiví zneužívají. Makléři namluví klientům nepravdy a třeba zamlčí důležité informace, jen aby prodali. Není totiž žádným tajemstvím, že z prodeje dostává makléř nebo realitka provizi ve výši 4 - 7% z prodejní ceny. A protože se negativní zprávy šíří rychleji než ty pochvalné, je snadné informaci o nepoctivých makléřích využít k vystrašení prodávajících nebo kupujících.


Když je klient bezradný, nabídněte řešení

"Naštěstí" pro zoufalé ne-klienty realitních kanceláří je zde řešení v podobě projektů, u kterých nemusíte platit provizi z prodeje. Za stokoruny měsíčně má prodávající možnost vystavit svoji nemovitost na portálech podporovaných masivní reklamou. Když dojde ke kontaktu s kupujícím, třetí strana (internetový portál) neručí za cokoliv, co se stane dál. Věříme, že ve většině případů vše proběhne hladce. Ale pokud ne, začíná opravdové peklo, které nechce prodávající prožít dvakrát.


Realitní kancelář má odpovědnost vůči svému klientovi

Říká vám něco předsmluvní odpovědnost? Jsou revize nemovitosti v pořádku? Co stavební dokumentace vůči skutečnému stavu nemovitosti? Tyto věci prostě laik neřeší. A často ani neví, že by je řešit měl.

Odpovědnost realitní kanceláře je daná zákony o ochraně spotřebitele a dalšími právními předpisy. Výše uvedené a mnohem více za klienty pak řeší makléř. Odpovědnost realitního zprostředkovatele se nově řídí i zákonem o realitním zprostředkování (Zákon č. 39/2020 Sb.), účinným od 3. března 2020.


Závěr a řešení?

Závěr je takový, že jednoznačné řešení rozpolcenosti realitního trhu neexistuje. :-)

Pořád tady budou nepoctiví realitní makléři a tím pádem zde budou i služby nabízející obchod s nemovitostmi na přímo.

 

Doporučení za realitní kancelář Mireas, která stojí za projektem Vše o realitách:

  • Zvažte, zda chcete ušetřit provizi za obchod s rizikem.

  • Pokud se rozhodnete pro prodej nebo nákup nemovitosti bez třetí strany, vzdělejte se v realitním oboru. (Nevýhoda - bude vás to stát spoustu času).

  • Pokud chcete obchod realizovat s realitní kanceláří, prověřte si reference a zkušenosti. "Proklepněte" si zkušenosti jak s danou realitkou, tak případně i jednotlivé makléře. (Existují nezávislé systémy pro sběr hodnocení jako např. katalog Firmy.cz nebo třeba informace o společnosti přímo na Google, včetně slovního hodnocení spolupráce).

Nechceme vás tímto článkem tlačit do toho, abyste šli nakupovat nebo prodávat domy a byty k nám. Chceme, abyste se zamysleli. Abyste zvážili, jak cenný je váš čas a kolik vaší energie chcete do celého obchodu vložit.


Spoustu hodnotných informací najdete zadarmo přímo i na tomto webu (Prodej bez realitky, s realitkou, ...) A pokud budete mít dotazy, tak nám kdykoliv napište!


Děkujeme za pozornost! :-)

bottom of page