top of page

Chata jako investiční nemovitost? Proč ne!

Aktualizováno: 7. 4. 2020

Chaty jsou v kurzu, dokážou vydělat pěkný balík

Doba, kdy byly chaty či chalupy převážně místem pro víkendový odpočinek a místem pro vypěstování si vlastního ovoce a zeleniny jsou ty tam. Stále častěji je Češi využívají jako nástroj pro vhodnou investici a zdroj dodatečných příjmů.


Zájem roste, potvrzují realitní kanceláře

Dle průzkumů na internetu vyšlo najevo, že každý čtvrtý Čech plánuje pořízení chaty či chalupy během následujících pěti let. Česko přitom patří po Švédsku mezi země s nejhustším počtem rekreačních chat v Evropě. Třetina obyvatel země už přitom vlastní rekreační objekt. Každý dvacátý obyvatel ČR využívá pro víkendové rekreace také byt nebo apartmán, který se nezřídka nachází v lyžařských střediscích.


Přesto to nestačí, staví se nové a o pozemky je nouze

V nabídkách realitních kanceláří se pohybují ceny starších chat v řádů statisíců až miliónů. I tak se po nich hned zapráší. Zájemci preferují spíše pozemky. Pakliže koupí pozemek i s chatou, tu většinou nechají zbourat a postaví si letní rezidenci. Stará chata o ploše 40 metrů na pozemku 500 metrů se lehce prodá za 900 tisíc korun, třicetimetrová dřevěná chata na pozemku 1750 metrů za tři miliony.


Kolik může chata či chalupa vydělat

Vzhledem k tomu, že Češi často místo chatek na přespání stavějí spíše luxusní sídla, která jsou obyvatelná celoročně, velmi často doplněná o bazény či tenisové kurty, je možné pak takovou chatu či chalupu je možné pak při dnešních cenách pronajmout až za osm tisíc korun týden.

Stále více Čechů i cizinců si pak pronajímá chatu či chalupu dlouhodobě. Nejvíce se pak vyhledávají pronájmy apartmánů v horských oblastech, především v zimní sezoně, kde se ceny pohybují v řádech desetitisíců až statisíců.

bottom of page