top of page

Jak nový stavební zákon změní proces stavby vašeho domu?

Nový stavební zákon, který vstoupil v platnost začátkem tohoto roku, má potenciál zásadně změnit způsob, jakým probíhají stavební projekty v Česku. Zákon má přinést rychlejší a jednodušší povolování, což by mělo usnadnit život těm, kteří se chystají stavět. Ale co to konkrétně znamená?


Pro stavebníky je nejzřetelnější slibované zkrácení čekacích lhůt. Například, pokud plánujete postavit rodinný dům, měl by stavební úřad rozhodnout o vaší žádosti do 30 dnů od obdržení kompletní dokumentace. To znamená, že byste měli mít povolení rychleji než dříve.


Další výhodou nového zákona má být zjednodušení povolovacího procesu. Namísto několika různých typů povolení pro různé části projektu a několika úřadů, by mělo být všechno zařízeno v jednom povolení záměru. To by mělo eliminovat byrokratické překážky a ušetřit čas.


Avšak, přestože jsou záměry zákona pozitivní, jeho implementace není bez problémů. Nedostatek jasných prováděcích předpisů a otázky týkající se digitalizace stavebního procesu mohou přinést komplikace a zpoždění.


Účinnost vyhlášky se pak předpokládá od 1. července 2024.

bottom of page