top of page

Jak prodat byt - 5 nejčastějších omylů a chyby, kterých se můžete dopustit

Aktualizováno: 21. 4. 2020

Přemýšlíte o tom, jak prodat byt nebo dům co nejvýhodněji, rychle a bezpečně? Tak se pojďme podívat na nejčastější mýty, omyly a chyby, kterých se při prodeji můžete dopustit. Získáte pohled na věc i z té druhé strany a porovnáte si tak výhody i nevýhody jednotlivých způsobů prodeje. Jde přece o váš majetek, a proto je potřeba postupovat obezřetně. Jakých nejčastějších chyb a omylů se dopustili prodávající?


Špatné stanovení prodejní cen

Podle čeho nastavíte prodejní cenu své nemovitosti? Jak prodat byt za vhodnou cenu? Podle cen v okolí prodávané nemovitosti? Podle doporučení přátel? Podle vlastního uvážení? Špatně stanovená prodejní cena způsobí, že pokud ji dáte nízko, tak nemovitost prodáte zbytečně pod cenou, kterou lze skutečně získat. Naopak vysoko stanovená prodejní cena může odradit potencionální kupce. Tím pádem bude nemovitost zbytečně dlouho v nabídce a stejně pak budete cenu snižovat.


Nedostatek podkladů k prodeji nemovitosti

Víte, co je to PENB? Co je to LV? Máte společné podíly na nemovitosti, na které je předkupní právo? Co věcná břemena? To vše si budete muset zjistit, připravit a zajistit pro prodej nemovitosti. Při prohlídkách nemovitosti to po vás budou zájemci požadovat.


Špatně zvolená prezentace nemovitosti

Udělám pár fotek mobilem, dám to na internet a hotovo. Další nejhorší cesta při prodeji nemovitosti. Správná prezentace prodává, pamatujte si to. Je rozdíl mezi tím, když nafotíte svoji nemovitost jen tak, nebo když ji necháte profesionálně připravit a nafotit přes Home Staging.


Smlouvy stažené z internetu nebo opisování starých smluv

Dalším podstatným rizikem je prodej nemovitosti bez spolupráce s právníkem. Nikdy nestahujte návrhy smluv z internetu bez toho, že je pak dáte k posouzení právníkovi. Smluvní dokumentace je to nejdůležitější, na co je potřeba se zaměřit. Ochráníte tak sebe i svůj majetek nejen teď, ale i do budoucna.


Prodej bez realitní kanceláře

Pokud si myslíte, že ušetříte peníze při prodeji nemovitosti bez realitní kanceláře, tak jste bohužel v naprosté většině případů na omylu. Dle dlouhodobých statistik lze prodejem přes realitní kancelář v průměru ušetřit až 30% nákladů spojených s prodejem nemovitosti, a zároveň získáte až o 7% vyšší prodejní cenu. Opět nezapomínejme na čas potřebný pro veškerou přípravu, administrativu, prohlídky nemovitosti atd. Realitní makléř má k dispozici další odborníky, kteří pro něj zajistí vše potřebné. Samozřejmě díky svým znalostem a možnostem ví, jak prodat byt bezpečně a výhodně. Vy tak máte vše v jednom balíčku.


Jak prodat byt výhodně, bezpečně a bez práce

Nikdo nepochybuje, že si dokážete prodat svůj byt sami. Otázkou ale zůstává, o kolik peněz přijdete při stanovení prodejní ceny, jaké budete mít další náklady s právníkem, s podpisy smluv, poplatky na Katastru nemovitostí, a přípravě podkladů k prodeji. Nesmíme ani zapomenout na čas, který budete muset věnovat přípravě a prohlídkám.


Právě proto je ideální varianta probrat vše s odborníky v oboru a získat nabídku od realitního makléře. Dopředu tak budete vědět, kolik bude cena za kompletní servis. Tato cena za služby - provize je většinou připočtena k prodejní ceně nemovitosti, takže ji zaplatí kupující. Co je však při prodeji zajímavých nemovitostí nespornou výhodou, je licitace ceny při větším počtu zájemců. Tímto způsobem můžete získat ještě více peněz z prodeje své nemovitosti. Zájemci totiž navyšují cenu až do limitu, který jsou ochotni zaplatit.


Získejte ještě dnes nabídku na výhodnější prodej vaší nemovitosti. Kontaktujte realitního makléře ZDE, a ušetříte čas, nervy a peníze.


Autor článku: Petr Pařízek

Hypoteční a úvěrový specialista

Tel.:+ 420 776 793 464

bottom of page