top of page

Koronavirus a jeho dopad na ceny nemovitostí

Aktualizováno: 27. 4. 2020

Koronavirus Covid-19 ovlivňuje život nás všech. Jak ovlivní realitní trh a co můžeme do budoucna očekávat si probereme teď.


Co nás nejspíše nečeká?

Začneme s tím, co nás s větší pravděpodobností nečeká a to je drastické zlevňování nemovitostí a propady cen o desítky procent. Už v minulosti se ceny v dobách krize držely statečně a propadaly se maximálně o 15%. Takhle velké propady se v současné situaci neočekávají, protože virová krize neovlivňuje platy a celostátní ekonomiku tak, jako finanční krize z předchozích let. Pokud by ovšem nákaza trvala v řádu let, ceny nemovitostí by mohly výrazně klesat. To je zatím ovšem nepravděpodobné. Mnohem reálnější scénář, na kterém se shoduje většina expertů z oboru, je pozastavení růstu cen a mírný nárůst nabídky na trhu. Zhruba ⅓ obyvatel nemá finanční rezervy na delší dobu než 3 měsíce. Pokud domácnost přijde o příjmy na delší dobu a nebude mít z čeho platit hypotéku, první možností bude nemovitost prodat. Tento případ může vyvolat zmíněný lehký nárůst nabídky na trhu a následné zvýšení poptávky po nájemním bydlení. Zvládnout dnešní situaci mohou pomoci i banky, například umožněním odložit splátky hypotéky o 3 měsíce.


ČNB snižuje úrokové sazby

Odborníci také upozorňují na možný nárůst cen nemovitostí vlivem snížení úrokových sazeb od ČNB a s tím souvisejícím zvýšením poptávky. Česká národní banka svou klíčovou úrokovou sazbu snížila během posledních deseti dnů již dvakrát, a ta je nyní na rovném jednom procentu! (nejnižší od roku 2008) V případě, že se po skončení pandemie vše vrátí do normálu a nedojde k výraznému snižování mezd a platů, lidé mohou mít zájem zařídit si vlastní bydlení za výhodnějších podmínek. To by opět zvýšilo již tak velkou poptávku a mohlo by to znamenat další zvyšování cen.

Zeptali jsme se našich makléřů na jejich názor jak oni vidí budoucí situaci na trhu s nemovitostmi:

Pavel Jílek:

"Nyní pociťujeme jakési zastavení aktivit, ale jakmile se život začne vracet do "nového" normálu, bude se prodávat dál. Možná se časem může zvětšit nabídka na trhu, pokud někdo bude zasažen více a bude potřebovat prodat svou nemovitost. Pokud jde o kupující, někteří nebudou chtít nebo nebudou moci novou nemovitost koupit, ale díky výhodným bankovním úvěrům (které ještě přijdou na základě snížení sazeb centrální bankou) mohou přibýt noví kupující. Kdy a jak to přesně bude a zda bude větší nabídka nebo naopak poptávka, ukáže čas. Jisté je však to, že je nabídka poslední roky stále omezená a na tom se nic zásadního zřejmě nezmění, takže kromě dílčích lokalit, kde ceny klesat mohou, bych zatím výrazný pokles cen neočekával. Uvidíme v následujících měsících, jak vláda omezí svými opatřeními ekonomickou aktivitu a co to přinese do fungování naší země."

Michal Prokop:

"Rozhodující bude rozhodně délka trvání nouzového a následného stavu, nicméně výrazný propad cen nemovitostí neočekávám za předpokladu, že nedojde k panice prodávajících a majitelů nemovitostí, kteří se začnou ve velkém zbavovat nemovitostí. Důvodů je několik:

1) Nemovitostí je dlouhodobě nedostatek oproti poptávce a jakmile se začne vše vracet k „normálu", krátkodobě může dojít k drobnému výkyvu, pokud k němu vůbec dojde.

2) Úrokové sazby – ČNB již jednou snížila úrokové sazby o 0,5 % a chystá další snížení, což ve výsledku bude znamenat levnější úvěry na bydlení.

3) Oproti finanční krizi zde nedochází ke snížení příjmů domácností v dlouhodobém horizontu a jakmile se začne situace zlepšovat, firmy budou chtít dohnat ztráty formou 100% výrobní kapacity, tudíž nyní „propuštěné" zaměstnance začnou opět nabírat. Určitě bych doporučil, aby lidé zbytečně nepodléhali panice a nezačali se zbavovat svých nemovitostí. Pokud by k tomuto došlo, pak by tento efekt měl samozřejmě za následek propad cen."


Eva Benešová:

"Z mého pohledu je určující faktor ceny hlavně nabídka vs. poptávka. Samozřejmě, že tato situace může ceny nemovitostí ovlivnit, ale nemyslím si, že by pokles měl být nějak markantní. Banky mají zajímavé úroky, což může být pro spoustu lidí atraktivní. Nevýhodu mohou pocítit prodávající, kteří budou na prodej hodně spěchat. Klienti se totiž momentálně bojí chodit na prohlídky, což by mohlo prodávající nutit zlevňovat a zbytečně prodat pod cenou."

 

Děkujeme našim makléřům za názor a pohled na situaci. A co myslíte VY? Jaký vliv bude mít stávající situace na vývoj trhu s nemovitostmi? Bude vše v pohodě? Nebo se ceny bytů a domů dostanou na rekordně nízké ceny? (jako třeba tenkrát, před 20 roky?:-) :


bottom of page