top of page

Co se děje (a bude dít) s hypotékami?

Aktualizováno: 22. 1.

Banky a stavební spořitelny v minulém roce poskytly hypoteční úvěry za 150 miliard korun. Oproti roku 2022 je to pokles téměř o čtvrtinu. Data jsou ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor.

Původní očekávání byla na začátku roku 2023 nepříznivá - ale nakonec to v minulém roce dopadlo vcelku dobře. Stalo se tak díky uvolnění pravidel příjmových ukazatelů ze strany ČNB a také díky mírnému poklesu cen nemovitostí.


Předpovědi na rok 2024 ve spojitosti s úrokovými sazbami

Očekává se pokles sazeb a oživování trhu s nemovitostmi. Narůst by mělo i refinancování hypoték (zejména u klientů s úrokovou sazbou kolem šesti procent).

I přesto, že hypoteční sazby zůstávají nadprůměrné z pohledu posledních let, by situace na realitním trhu měla být lepší. Vzpomeňme také na roky 2008 a 2009, kdy úroky u hypoték byly na současných úrovních.


Doporučení z praxe

Kdo koupí nemovitost v roce 2024 na okrese Nymburk, pořídí ji o 10-20 % levněji než kdyby ji pořizoval v období leden 2021 až červenec 2022.



Sazby hypoték v tomto roce očekáváme na úrovni 4,5 % až 5 %. S tím je spojené očekávání, že už dále nebude pokračovat pokles cen nemovitostí. 


Mírný pokles ještě pokračovat může u starších panelových bytů nebo starých energeticky náročných rodinných domů. 


Z trhu je zřejmé, že kupující zatím vyčkávají a čekají na nižší ceny, to ale bude již jen výjimkou, kterou nelze označit za trend trhu.


Pokud tedy zvažujete nákup nemovitosti a řešíte otázku kdy, pak doporučení realitních makléřů je nemovitost koupit letos s fixací hypotečního úvěru na 3 roky.


Po třech letech se klient dostane k ještě levnějšímu financování hypotečního úveru a zároveň už ceny nemovitostí poskočí opět nahoru, takže nákup za 3 roky bude výrazně nákladnější oproti roku 2024.

bottom of page