top of page

Mírnější limity pro hypotéky i možné historické minimum úrokových sazeb

ČNB ve středu 1.4. změnila svá doporučení pro posuzování nových hypoték, protože shledala původní doporučení v momentální situaci příliš přísná. Nyní tedy zájemci mohou žádat až o 90 % ceny nemovitosti oproti předchozím 80 % - 90 %, dále se výše možné splátky může rovnat až 50% celkového čistého měsíčního příjmu domácnosti a je zrušena podmínka, že celková hodnota hypotéky nemůže přesáhnout devíti násobek čistého ročního platu žadatele.


Tyto nové úlevy ale neplatí pro lidi, kteří chtějí kupovat nemovitost na investici. Jak dlouho tato opatření budou platit, není jisté.

Úrokové sazby také momentálně pomáhají lidem zařídit si výhodnější bydlení. Poté co ČNB snížila svojí sazbu z 2,5 % na 1,75 %, mohou komerční banky v klidu snížit své úrokové sazby pro klienty. Takové snižování by mohlo pokračovat dále a podle odhadů expertů by se mohly úrokové sazby přiblížit až k hranici 1,5 %.


Pokud tedy plánujete koupi nemovitosti a byli jste doposud na vážkách, zřejmě nastává ten správný čas. Lidé, kteří mají hypotéku a blíží se jim konec fixace, také nepřijdou zkrátka. Důležité je nespokojit se hned s první nabídkou banky a počkat si na tu nejlepší.

bottom of page