top of page

Pozor zloději! Na co si dávat pozor, když jedete na dovolenou

Aktualizováno: 7. 4. 2020

V loňském roce bylo ukradeno z bytů a rodinných domů věci za zhruba 300 milionů korun. Více než jedna pětina ze všech krádeží bylo spácháno během letních měsíců, kdy mnozí lidé jezdí na dovolenou a nechávají své nemovitosti bez dozoru. A nejen tehdy - informace o tom, jak se proti zlodějům bránit, je dobré mít po celý rok.


Buďte o krok napřed

Na svůj odjezd nijak zveličeně neupozorňujte. Oznamte tuto informaci své rodině, či blízkým přátelům, avšak vyhněte se velkému úniku informací na sociální sítě; nevystavujte na obdiv různé šperky, elektroniku a jiné drahé věci. Dále můžete vyvolat falešný pocit, že jste doma. Nechte si od sousedú vybírat schránku, nezatahujte žaluzie a závěsy. Novodobá elektronická zařízení dovolují nastavit zapnutí světel, televize a podobně.


Bezpečí až na prvním místě

Zamknout zámky na dva západy je samozřejmostí, avšak pozornost vynikajícímu stavu zasazení dveří a oken do zdiva věnuje málokdo. U rodinného domu nezapomeňte zkontrolovat i okolí, např. ukliďte žebřík, po kterém by mohl zloděj vyšplhat do vyšších míst. Dále zavřete cenné věci do trezoru nebo si je uložte do úschovy k lidem, kterým důvěřujete. Několik pojišťoven také nabízí krátkodobá pojištění domácnosti v rozmezí 3 – 30 dní.

bottom of page