top of page

Úroky hypotečních úvěrů dále klesají, inflace klesá … 🥳

V lednu letošního roku banky a stavební spořitelny udělaly velký skok v poskytování hypotečních úvěrů, které dosáhly úctyhodných 13 miliard korun, což představuje téměř zdvojnásobení oproti předchozímu roku.


A s úrokovými sazbami se také děly zajímavé věci - v průběhu ledna pokračoval jejich pokles z prosincových 5,65 na 5,54 procenta. To je nejnižší hodnota od poloviny roku 2022.



Trend poklesu úrokových sazeb trvá už několik měsíců. Banky odhadují, že tento trend se bude pravděpodobně držet až do konce tohoto roku.

V posledních měsících pozorujeme na hypotečním trhu dva hlavní trendy. Prvním je zvýšená poptávka po kratších fixacích úrokových sazeb, zejména na jeden až tři roky. Druhým je větší zájem o financování energeticky úsporného bydlení,“ řekl manažer pro hypotéky v Komerční bance Ondřej Šuchman.

Průměrná částka hypotečního úvěru vzrostla v lednu z 3,37 milionu na 3,41 milionu korun, což je nejvyšší hodnota za poslední dva roky. Nejvyšší průměrná hodnota hypotečního úvěru byla zaznamenána v listopadu 2021, kdy dosahovala 3,46 milionu korun. Od té doby postupně klesala a dosáhla svého minima loni v lednu, kdy činila 2,83 milionu korun.


A také klesá inflace! Meziročně v lednu na 2,3 %. Tím se uzavřelo více než dva a půl roku trvající období dramatického zdražování. Tento pokles se podařilo dosáhnout díky levnějším potravinám a pomalejšímu růstu nákladů na bydlení, které sice stále zdražovaly, ale už ne tak rychle. Inflace tak dosáhla v lednu nejnižší úrovně od března 2021.

bottom of page