top of page

Vlhkost v obytných místnostech – jedna z nejčastějších vad nemovitostí


Vlhkost je jedním z nejčastějších problémů, se kterým se u nemovitostí můžeme setkat. V některých případech je vlhkost zdiva způsobená konstrukčními vadami, např. chybějící nebo nefunkční izolací. Často si ovšem za vlhké až mokré zdi mohou uživatelé domů a bytů sami. Tento problém se obvykle umocňuje v podzimním nebo zimním období. Přitom většinou stačí dodržovat několik zásad.


Proč dříve nebylo třeba tolik větrat?

Dříve postavené byty a domy nebyly tak dokonale těsné (původní dřevěná okna či dveře), tudíž docházelo k průběžnému větrání i se zavřenými okny a dveřmi. V dnešní době je díky novým materiálům a technologiím třeba dbát na pravidelné intenzivní větrání, aby se nahradilo ono nepřetržité větrání netěsnostmi.


Odkud se bere vlhkost?

Vlhkost pocházející z vaření, sprchování, sušení, dýchání apod. se v bytě hromadí a pokud ji nevyvětráme, překročí její hodnota určitou mez, kdy na chladnějších částech bytu (okna, zdivo) začne voda kondenzovat.


Při vysokých koncentracích vzdušné vlhkosti může na zdech docházet ke vzniku vlhkých

map a plísní, nebo dokonce k opadávání omítky. Částečné zavlhnutí vedoucí až ke vzniku plísní nebo k deformacím může vzniknout rovněž u nábytkových a kuchyňských sestav instalovaných na zdi nebo přiléhajících ke zdi. Doporučujeme proto průběžnou kontrolu těchto míst a případně jejich ošetření (pomocí běžných dezinfekčních přípravků, např. Savo). Pomoci může i odtažení nábytku od zdi, aby za ním mohl vzduch cirkulovat. U novostavby může trvat až několik měsíců než vlhkost zdiva klesne na požadovanou hodnotu.


Zásadní je pravidelné a intenzivní větrání všech místností. Není nutné větrat nepřetržitě a dlouho, ale vyměnit vzduch co nejrychleji (abychom zabránili ztrátám tepla) a co nejčastěji (abychom se zbavili vlhkosti v co nejkratším čase). Tedy otevřít celé křídlo okna (či balkonové dveře), pokud možno ve více místnostech, a udělat průvan na pár minut či do snížení vlhkosti. Sledujeme přitom vlhkoměr a větráme na hodnotu okolo 50 % - 60 % relativní vlhkosti (záleží také na venkovní vlhkosti).


Mnoho digitálních hodin (domácích meteo stanic) má v sobě vlhkoměr zabudovaný.



Pár tipů proti vlhkosti:

  1. Je-li součástí kuchyňské linky digestoř, je nezbytné ji pouštět při každém vaření (i vody v konvici). Pokud však není odvod vzduchu z digestoře vyveden mimo byt, je třeba v průběhu vaření a těsně po něm vyvětrat.

  2. V místnostech, kde se spí, po spánku vždy vyvětrat.

  3. Pokud to je možné, nesušit prádlo v bytě. Pokud se musí v bytě sušit, je třeba několikrát během sušení vyvětrat.

  4. Vlhkost může zvyšovat i velké množství květin v bytě.

  5. V koupelně zapněte větrák pokaždé během a po osprchování. Pokud v koupelně větrák není, je třeba vyvětrat okny/dveřmi.

  6. Pokud se na oknech sráží voda, je třeba ji denně otírat hadrem.

  7. Zakoupením a správným použitím odvlhčovače lze dosáhnout snížení vlhkosti. Pak je nezbytné včas vylévat nachytanou vodu. Místo odvlhčovače můžete použít klimatizaci, která disponuje funkcí odvlhčování.

bottom of page